Wat is een ISO certificering en wat zijn de voordelen van het hebben van een ISO-certificaat?

Deel dit product op:

Een ISO-certificering is een certificering die wordt toegekend aan bedrijven en organisaties die voldoen aan de normen die zijn vastgesteld door de International Organization for Standardization (ISO). De ISO is een internationale organisatie die normen en richtlijnen ontwikkelt voor verschillende aspecten van bedrijfsvoering, zoals kwaliteitsmanagement, milieubeheer, informatieveiligheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Soorten certificaten

ISO-certificeringen worden toegekend aan organisaties die kunnen aantonen dat zij voldoen aan de normen die zijn vastgesteld in de relevante ISO-normen. Bijvoorbeeld:
1. ISO 9001-certificering wordt toegekend aan organisaties die voldoen aan de normen voor kwaliteitsmanagement.

2. ISO 14001-certificering wordt toegekend aan organisaties die voldoen aan de normen voor milieubeheer. Andere veel voorkomende ISO-certificeringen zijn 

3. ISO 27001 wordt toegekend aan organisaties die voldoen aan de normen voor informatieveiligheid. Deze heeft CleanJack bijvoorbeeld.

4. ISO 26000 krijgt een organisatie die voldoet aan de normen voor maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Het verkrijgen van een ISO-certificering kan een organisatie helpen om haar reputatie te verbeteren en haar klanten en belanghebbenden te laten zien dat zij zich inzet voor kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid en verantwoordelijkheid.

Veelgestelde vragen over ISO-certificering:

1.     Is de ISO-certificering verplicht voor een organisatie? 
Nee het verkrijgen van een ISO-certificering is niet verplicht voor een bedrijf. ISO-certificering is vrijwillig en het is aan de organisatie om te beslissen of zij de certificering wil nastreven.

2.     Wat voor voordelen heeft het verkrijgen van een ISO-certificaat? 
Het verkrijgen van een ISO-certificering kan verschillende voordelen bieden voor een organisatie. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

– Verbeterde kwaliteit en efficiëntie: ISO-certificering vereist dat een organisatie voldoet aan bepaalde normen voor processen en procedures, wat kan helpen om de kwaliteit en efficiëntie van de activiteiten van de organisatie te verbeteren.

– Verbeterde reputatie en geloofwaardigheid: Het hebben van een ISO-certificering kan de reputatie van een organisatie verbeteren en het vertrouwen van klanten en andere belanghebbenden vergroten, omdat het aantoont dat de organisatie zich inzet voor kwaliteit, veiligheid en verantwoordelijkheid.

– Toegang tot nieuwe markten: Sommige klanten en overheidsinstanties vereisen dat leveranciers of contractanten ISO-gecertificeerd zijn om in aanmerking te komen voor bepaalde opdrachten of contracten. Het hebben van een ISO-certificering kan dus nieuwe zakelijke kansen opleveren.

– Kostenbesparingen: Door processen en procedures te standaardiseren en te verbeteren, kan een organisatie efficiënter werken en kosten besparen.

– Betere naleving van wet- en regelgeving: ISO-normen houden rekening met wettelijke en reglementaire vereisten en kunnen helpen bij het waarborgen van naleving van de wet- en regelgeving.

3.     Hoelang duurt het om een ISO-certificering te behalen?
De tijd die nodig is om een ISO-certificering te behalen, varieert afhankelijk van de grootte van de organisatie en de complexiteit van de processen en procedures. Het kan enkele maanden tot een jaar duren.

4.     Wie voert de ISO-certificeringsaudit uit?
De ISO-certificeringsaudit wordt uitgevoerd door een externe certificeringsinstantie die is geaccrediteerd door een erkende instantie, zoals de Raad voor Accreditatie (RvA) in Nederland.

5.     Wat zijn de kosten van een ISO-certificering?
De kosten van ISO-certificering variëren afhankelijk van de grootte van de organisatie en de complexiteit van de processen en procedures. Het omvat kosten voor certificeringsaudit, advies, training en implementatie van de ISO-normen.

6.     Hoe lang is een ISO-certificering geldig?
Een ISO-certificering is meestal geldig voor drie jaar, waarna de organisatie opnieuw moet worden gecertificeerd om de certificering te behouden.

Wij nemen contact met je op
Vragen over hoe we meer inzicht in je bedrijf kunnen geven? Laat je gegevens achter.

Overal en
altijd inzicht

Nooit discussie
over uren

Optimale kosten
beheersing

Werk volgens
de regels

Koppel met
ieder systeem